Het kan anders! En het gebeurt al!
In De Parallelle Samenleving, waar de natuur niet alleen wordt beschermd maar ook verrijkt, bloeit een voedselsysteem dat de aarde herstelt en de gemeenschap bindt. Hier zie je voedselbossen, natuurinclusieve en regeneratieve boeren, zelfoogsttuinen, groentepakketten, en lokale boerderijwinkels die de essentie van een gezond, lokaal voedselsysteem belichamen.
Dit is geen toekomstvisie; het gebeurt nu al in Nederland.
Neem bijvoorbeeld de boeren van Wij.land, die werken aan een veerkrachtig landschap voor de volgende generaties. Bij De Groene Griffioen in Weesp, beheerd door Wendela Griffioen-Bogerd en Boy Alexander Griffioen, wordt biologische landbouw met passie bedreven. In Nieuwveen werkt Hoeve Kazan van Saskia en John Joha op dezelfde manier, met respect voor de bodem en de biodiversiteit.
Coöperatie Burgerboerderijen brengt de gemeenschap samen met initiatieven zoals Burgerboerderij Oosterwold in Zeewolde, geleid door Diana en Arnold van Veelen, en De Biesterhof in Millingen aan de Rijn onder Howard Koster. Hier is de boerderij niet alleen een plek voor productie maar ook voor educatie en verbinding.
De zelfoogsttuinen en groentepakketten maken het mogelijk voor mensen om te zien en te plukken wat ze eten. Denk aan de 22 Herenboerderijen van Herenboeren Nederland, waar meer dan 9.000 leden actief zijn, of de tientallen CSA’s zoals Buurtboerderij Nieuweweg in Haarlem van Ruben Heineman en Lintelo 12 in Aalten door Johannes Zandbergen.
Lokale en online winkelconcepten zoals Boerschappen, Hofweb, Crisp, en Rechtstreex bieden directe toegang tot verse, lokale producten. Fysieke winkels als Oogst in Amsterdam of de verslokalen van Veld en Beek en Burgerboerderij de Patrijs zijn paradepaardjes van deze beweging.
En dan zijn er de voedselbossen, waar permacultuur de toon zet. Leuker1818 in Baexem, Den Food Bosch in St. Michielsgestel, en Voedselbos Ketelbroek van Wouter van Eck zijn voorbeelden van hoe landbouw en natuur elkaar kunnen versterken.
Dit alles is slechts een glimp van de honderden initiatieven die al door duizenden mensen worden gedragen. Als boer, tuinder, ondernemer, consument, vrijwilliger of investeerder, iedereen kan meedoen. Dit is de onderstroom die, met gezamenlijke inspanning, de norm kan worden.
Wil je meedoen? Volg Petra Smolders en Robbert Vesseur via Landvanwaarde.nu om te zien hoe je kunt bijdragen aan deze regeneratieve beweging. En kijk op de Regeneratiekaart naar de blauwe rondjes voor plekken waar je lokale, duurzame producten kunt kopen. Samen kunnen we de toekomst van voedsel veranderen.