Wij Allen Per Persoon In Eenheid

Adem Vrij

Comité tegen Verplichte Mondkapjes

Over

Waarom richten wij ons op verplichte mondkapjes?

De coronamaatregelen vormen een grote inbreuk op het persoonlijke en sociale leven van de bevolking. Van alle dwangmaatregelen die door de overheid worden opgelegd is de mondkapjesplicht misschien wel de meest ingrijpende.

Deze maatregel heeft een grote impact op het welbevinden van mensen en op hun sociale relaties. Hij beperkt het recht op een vrije, onbelemmerde ademhaling. Hij leidt tot een verstoring van normale menselijke communicatie. Hij vormt een inbreuk op de lichamelijke integriteit doordat van staatswege een kledingvoorschrift wordt opgelegd aan de hele bevolking, ook aan gezonde mensen die geen besmettingsgevaar vormen en in situaties waarin geen sprake is van gevaar voor de volksgezondheid. Dit maakt deze maatregel ten diepste strijdig met de grondbeginselen van een vrije samenleving en het zelfbeschikkingsrecht van het individu.

Tegelijkertijd heeft de mondkapjesplicht van alle maatregelen misschien wel de minste medische onderbouwing. Het effect van een mondkapjesplicht op de volksgezondheid is onbewezen, misschien zelfs wel negatief.

Daar komt bij dat de mondkapjesplicht een gevaarlijk precedent schept. Het zal de autoriteiten een rechtvaardiging geven om ook in de toekomst bij iedere gewenste gelegenheid deze of andere verplichtingen op te leggen. Als het afwenden van een volstrekt theoretisch risico dat het niet-dragen van een mondkapje met zich meebrengt, voldoende rechtvaardiging is voor een dergelijke dwangmaatregel, dan zijn er talloze andere ingrijpende maatregelen die in de toekomst door de overheid kunnen worden ingevoerd met dezelfde onderbouwing. Daarmee ligt de weg open naar een totalitaire samenleving, waarin de overheid totale controle krijgt over het leven van de burgers, onder het mom van risicobestrijding. Dit betekent niet alleen het einde van een vrije samenleving, maar zal ook kosten en schade met zich meebrengen die ver uitstijgen boven de vermeende baten.

Tot slot mag niet onvermeld blijven dat de mondkapjesplicht ook een zorgwekkend sociaal-cultureel precedent schept. Het definieert de mens als een potentieel gevaar voor zijn of haar medemens. Als een wandelende besmettingshaard waartegen anderen zich moeten beschermen. Dit beeld zal, als we het niet herzien, leiden tot een verstoring en mogelijk zelfs ontwrichting van eeuwenoude menselijke vormen van samenleving en interactie. Ook om deze reden vinden wij het van groot belang dat het dragen van mondkapjes te allen tijde vrijwillig blijft.

AdemVrij Nationaal Comité tegen Verplichte Mondkapjes

 • Podcast over de ultieme expert op het gebied van de wetenschappelijke inzichten omtrent mondkappen – Engels
  by Redactie on augustus 10, 2022 at 6:33 pm

  Podcast van Ivor Cummins over expert op het gebied van de mondkap, Stephen Petty. Dit interview is in het Engels, maar we hebben het onderschrift vertaald naar het Nederlands. Het bericht Podcast over de ultieme expert op het gebied van de wetenschappelijke inzichten omtrent mondkappen – Engels verscheen eerst op AdemVrij.

 • Regering wil mondkapplicht en andere ‘tijdelijke’ coronamaatregelen permanent maken
  by Karel Beckman on juli 9, 2022 at 8:04 am

  Het kabinet-Rutte heeft een voorstel gedaan voor een wijziging van de Wet Publieke Gezondheid (WPG) waarmee de ‘tijdelijke’ coronamaatregelen, zoals lockdowns, afstand houden en verplichte mondkapjes, permanent in de wet worden geregeld. Juristen noemen de voorstellen ongrondwettelijk, ondemocratisch en een voorbode van “medische dictatuur”. Het bericht Regering wil mondkapplicht en andere ‘tijdelijke’ coronamaatregelen permanent maken verscheen eerst op AdemVrij.

 • Video-interview: rap formatie ‘Verkeerd Verbonden’ vertelt over hun wereldbeeld
  by Redactie on maart 17, 2022 at 7:33 pm

  Aernout Stigter van Ademvrij.nu in gesprek met Verkeerd Verbonden naar aanleiding van de track ‘Muilkorf’ en hun laatste album ‘Verboden Verbinding. Het bericht Video-interview: rap formatie ‘Verkeerd Verbonden’ vertelt over hun wereldbeeld verscheen eerst op AdemVrij.

 • I never want to be forced to wear a mask again!
  by Redactie on maart 13, 2022 at 8:49 pm

  Voor het broodnodige tegenwicht tegen de almachtige BBC heeft daar een nieuw informatiekanaal het licht gezien: GBNews. Met een journalist die zich gepassioneerd verzet tegen de ‘masks’. Het bericht I never want to be forced to wear a mask again! verscheen eerst op AdemVrij.

 • Sylvana Simons zwetst over mondkapjes
  by Redactie on februari 21, 2022 at 8:36 pm

  Tweede-kamerlid Sylvana Simons speelde het afgelopen week klaar een totaal niet te onderbouwen claim over het gebruik van mondneusmaskers te ventileren achter het spreekgestoelte. Erger nog, mede op basis van haar niksige verhaal wil ze de regering naar huis sturen?!?!? Het bericht Sylvana Simons zwetst over mondkapjes verscheen eerst op AdemVrij.

Translate »