Wij Allen Per Persoon In Eenheid

Climategate.nl

Is ‘Klimatisme’ een nieuwe religie?

Over

Climategate.nl is een initiatief van Marcel Crok, freelance wetenschapsjournalist en Hajo Smit, milieudeskundige, meteoroloog, journalist en voormalig klimaatonderzoeker en Rypke Zeilmaker, natuur- en wetenschapsjournalist. Het begrip Climategate raakte in december 2009 in zwang nadat duizenden e-mails en documenten waren gelekt of gehackt van de Climate Research Unit in Engeland, een onderzoeksinstituut dat een cruciale rol speelt in het internationale klimaatonderzoek en dat dé aangever is van het IPCC.

De e-mails wekken de indruk dat een wereldwijd “Team” van invloedrijke klimaatonderzoekers gegevens gemanipuleerd heeft, sceptici uit de wetenschappelijke literatuur weerde en hun metingen en softwareprogramma’s niet wenste te delen met sceptici in weerwil van de verstrekkende Britse Freedom of Information Act. De affaire zorgde met name in de Angelsaksische media voor grote commotie en gooide daar olie op het vuur van een al langer slepende diepgravende wetenschappelijke en politieke controverse (debat). Nederland is wat dieper weggezonken in het moeras van kritiekloze groengelovigheid (help dit woord de Van Dale in!). Het risico bestaat dat onze media en onze politici de zaak snel met de mantel der liefde bedekken.

Zoals Maarten Luther al wist: context in je moerstaal is cruciaal voor een beter begrip en een vruchtbaar debat. Onze oorspronkelijke missie was dan ook om dagelijks verslag te doen – in het Nederlands – van de nasleep van Climategate of zoals Wikipedia het vooralsnog noemt: het Climatic Research Unit e-mail hacking event.

Inmiddels zijn we jaren verder en is Climategate.nl een vaste waarde geworden in het Nederlandse medialandschap en vooral ook een levendig discussieplatform. De thematiek die we beslaan is sterk verbreed. Eigenlijk alles op het gebied van natuur, milieu, energie, duurzaamheid, ecologie en wetenschap passeert de revue. Maar ook economie en nog beladener: politiek. Climategate.nl is politiek neutraal. Wel is het zo dat individuele bloggers verwantschap kunnen voelen met bepaalde politieke stromingen en dat het hen vrij staat dit in hun blogs door te laten klinken. We streven ernaar dat politieke beschouwingen altijd dienend zijn aan een beter begrip van de feitenkwesties die aan de orde zijn.

Climategate Klimaat Onthullend over natuur milieu wetenschap energie en economie

 • Red moeder aarde: doe kunstmest niet in de ban!
  by H. Labohm (HR) on juni 5, 2023 at 10:00 am

  Patrick Moore. Van een onzer correspondenten. Deze week waarschuwde medeoprichter van Greenpeace Patrick Moore in een interview op Biznews: ‘Als we daadwerkelijk net zero bereiken, zal tenminste 50 procent van de bevolking sterven als gevolg van honger en ziekte. En mensen willen daarbij kunstmest in de ban doen. De helft van de wereldbevolking [...] Het bericht Red moeder aarde: doe kunstmest niet in de ban! verscheen eerst op Climategate Klimaat.

 • Pacifische eilanden en zeespiegelstijging
  by H. Labohm (HR) on juni 5, 2023 at 6:00 am

  Tuvalu vliegveld. Foto: Shutterstock. Het Amerikaans Heartland Institute heeft onlangs een brochure voor leraren en studenten uitgebracht waarin een dertigtal prominente klimaatthema’s worden behandeld. Climategate.nl zal in de komende tijd aan een aantal hoofdstukken uit deze brochure aandacht schenken. *** Klimaatactivisten beweren vaak dat tal van eilanden in de Stille Oceaan binnenkort onder [...] Het bericht Pacifische eilanden en zeespiegelstijging verscheen eerst op Climategate Klimaat.

 • Roy Spencer: gemiddelde wereldtemperatuur – klimaatcrisis laat nog steeds op zich wachten
  by H. Labohm (HR) on juni 4, 2023 at 5:00 pm

  Het bericht Roy Spencer: gemiddelde wereldtemperatuur – klimaatcrisis laat nog steeds op zich wachten verscheen eerst op Climategate Klimaat.

 • Ontsla wetenschappers die de weg blokkeren
  by H. Labohm (HR) on juni 4, 2023 at 10:00 am

  Jan van Friesland. De zondagse beschouwing van Jan van Friesland. Dat was wel de meest saillante opmerking in het opiniestuk van de hoogleraren Thea Hilhorst en Klaas Landsman: ‘De volgende keer zijn wij er weer bij’, schreven zij in de Volkskrant. Dus de volgende keer blokkeren zij weer de weg. Wij zullen het [...] Het bericht Ontsla wetenschappers die de weg blokkeren verscheen eerst op Climategate Klimaat.

 • Benoît Rittaud: De Franse ecologische planning kost een vermogen en levert niets op
  by H. Labohm (HR) on juni 4, 2023 at 6:00 am

  Emmanuel Macron. Door Benoît Rittaud. Het actieplan dat op 22 mei door de minister-president is gepresenteerd, is zowel kostbaar als nutteloos en staat los van de werkelijke maatschappelijke problemen. In de Franse heersende klasse durft nog niemand het klimaatalarmisme te bekritiseren. De regering neemt geen onmiddellijk risico door haar nieuwe "actieplan" aan te [...] Het bericht Benoît Rittaud: De Franse ecologische planning kost een vermogen en levert niets op verscheen eerst op Climategate Klimaat.

Translate »