Wij Allen Per Persoon In Eenheid

Climategate.nl

Is ‘Klimatisme’ een nieuwe religie?

Over

Climategate.nl is een initiatief van Marcel Crok, freelance wetenschapsjournalist en Hajo Smit, milieudeskundige, meteoroloog, journalist en voormalig klimaatonderzoeker en Rypke Zeilmaker, natuur- en wetenschapsjournalist. Het begrip Climategate raakte in december 2009 in zwang nadat duizenden e-mails en documenten waren gelekt of gehackt van de Climate Research Unit in Engeland, een onderzoeksinstituut dat een cruciale rol speelt in het internationale klimaatonderzoek en dat dé aangever is van het IPCC.

De e-mails wekken de indruk dat een wereldwijd “Team” van invloedrijke klimaatonderzoekers gegevens gemanipuleerd heeft, sceptici uit de wetenschappelijke literatuur weerde en hun metingen en softwareprogramma’s niet wenste te delen met sceptici in weerwil van de verstrekkende Britse Freedom of Information Act. De affaire zorgde met name in de Angelsaksische media voor grote commotie en gooide daar olie op het vuur van een al langer slepende diepgravende wetenschappelijke en politieke controverse (debat). Nederland is wat dieper weggezonken in het moeras van kritiekloze groengelovigheid (help dit woord de Van Dale in!). Het risico bestaat dat onze media en onze politici de zaak snel met de mantel der liefde bedekken.

Zoals Maarten Luther al wist: context in je moerstaal is cruciaal voor een beter begrip en een vruchtbaar debat. Onze oorspronkelijke missie was dan ook om dagelijks verslag te doen – in het Nederlands – van de nasleep van Climategate of zoals Wikipedia het vooralsnog noemt: het Climatic Research Unit e-mail hacking event.

Inmiddels zijn we jaren verder en is Climategate.nl een vaste waarde geworden in het Nederlandse medialandschap en vooral ook een levendig discussieplatform. De thematiek die we beslaan is sterk verbreed. Eigenlijk alles op het gebied van natuur, milieu, energie, duurzaamheid, ecologie en wetenschap passeert de revue. Maar ook economie en nog beladener: politiek. Climategate.nl is politiek neutraal. Wel is het zo dat individuele bloggers verwantschap kunnen voelen met bepaalde politieke stromingen en dat het hen vrij staat dit in hun blogs door te laten klinken. We streven ernaar dat politieke beschouwingen altijd dienend zijn aan een beter begrip van de feitenkwesties die aan de orde zijn.

Climategate Klimaat Onthullend over natuur milieu wetenschap energie en economie

 • Duitse minister van economie en klimaat Habeck: incompetent of onverschillig?
  by H. Labohm (HR) on oktober 2, 2022 at 6:00 am

  Auteur: Robert Grünfeld. Een actueel interview met Robert Habeck bevat vergelijkbaar explosief materiaal als het catastrofale optreden bij Maischberger. Verschil: het verscheen niet in prime time op ZDF, maar op de radiowebsite van ARD-ZDF. Funk wordt als minder gezaghebbend beschouwd dan de belangrijkste publieke zenders, maar de interviewvideo van 15 september ontlokt de minister van [...] Het bericht Duitse minister van economie en klimaat Habeck: incompetent of onverschillig? verscheen eerst op Climategate Klimaat.

 • In Memoriam Tim Ball
  by H. Labohm (HR) on oktober 1, 2022 at 10:30 am

  Michael Mann / Tim Ball. Auteur: Francis Menton. De Canadese klimaatwetenschapper Dr. Tim Ball is op zaterdag 24 september overleden. Een kort overlijdensbericht is geplaatst op de Watts Up With That-website. Ball had een lange carrière als professor aan de Universiteit van Winnipeg, hoewel hij al een aantal jaren met pensioen was en [...] Het bericht In Memoriam Tim Ball verscheen eerst op Climategate Klimaat.

 • Oppervlakte Noordpool-ijs op recordniveau. Kunnen de onheilsprofeten dat verklaren?
  by H. Labohm (HR) on oktober 1, 2022 at 6:00 am

  Auteur: Vijay Jayaraj Met ijsbedekking in juli en augustus die het 10-jarig gemiddelde van 2010-20 overschreed, heeft de omvang van het zomerse zee-ijs in het noordpoolgebied experts verrast die ooit dachten dat dergelijke niveaus onmogelijk waren. Dit staat in schril contrast met het heersende klimaatverhaal, dat een afname van het zomerijs in het noordpoolgebied voorspelt. [...] Het bericht Oppervlakte Noordpool-ijs op recordniveau. Kunnen de onheilsprofeten dat verklaren? verscheen eerst op Climategate Klimaat.

 • Greenpeace geeft VU-onderzoekers opdracht: Bonaire is slachtoffer klimaatverandering
  by H. Labohm (HR) on september 30, 2022 at 1:30 pm

  Bonaire. Foto Corendon. Van een onzer correspondenten. Greenpeace vindt dat de Nederlandse overheid nalatig is om de gemeente Bonaire te beschermen tegen een mogelijk rijzende zeespiegel. Men stelt dat hittegolven zullen blijven toenemen als er niets wordt gedaan om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Inmiddels is er een eerste verkenning. Greenpeace op [...] Het bericht Greenpeace geeft VU-onderzoekers opdracht: Bonaire is slachtoffer klimaatverandering verscheen eerst op Climategate Klimaat.

 • De ‘Staat van de Europese Unie’ versus de slechte staat van de groene transitie, Samuel Furfari (interview)
  by H. Labohm (HR) on september 30, 2022 at 6:00 am

  Bron: European Scientist. Enige tijd geleden hield de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, een toespraak over de 'Staat van de Europese Unie' voor het Europees Parlement in Straatsburg. Ze maakte van de gelegenheid gebruik om bepaalde aankondigingen te doen, met name over de energietransitie die verwijst naar een waterstofbankproject. European Scientist [...] Het bericht De ‘Staat van de Europese Unie’ versus de slechte staat van de groene transitie, Samuel Furfari (interview) verscheen eerst op Climategate Klimaat.

Translate »