Wij Allen Per Persoon In Eenheid

Climategate.nl

Is ‘Klimatisme’ een nieuwe religie?

Over

Climategate.nl is een initiatief van Marcel Crok, freelance wetenschapsjournalist en Hajo Smit, milieudeskundige, meteoroloog, journalist en voormalig klimaatonderzoeker en Rypke Zeilmaker, natuur- en wetenschapsjournalist. Het begrip Climategate raakte in december 2009 in zwang nadat duizenden e-mails en documenten waren gelekt of gehackt van de Climate Research Unit in Engeland, een onderzoeksinstituut dat een cruciale rol speelt in het internationale klimaatonderzoek en dat dé aangever is van het IPCC.

De e-mails wekken de indruk dat een wereldwijd “Team” van invloedrijke klimaatonderzoekers gegevens gemanipuleerd heeft, sceptici uit de wetenschappelijke literatuur weerde en hun metingen en softwareprogramma’s niet wenste te delen met sceptici in weerwil van de verstrekkende Britse Freedom of Information Act. De affaire zorgde met name in de Angelsaksische media voor grote commotie en gooide daar olie op het vuur van een al langer slepende diepgravende wetenschappelijke en politieke controverse (debat). Nederland is wat dieper weggezonken in het moeras van kritiekloze groengelovigheid (help dit woord de Van Dale in!). Het risico bestaat dat onze media en onze politici de zaak snel met de mantel der liefde bedekken.

Zoals Maarten Luther al wist: context in je moerstaal is cruciaal voor een beter begrip en een vruchtbaar debat. Onze oorspronkelijke missie was dan ook om dagelijks verslag te doen – in het Nederlands – van de nasleep van Climategate of zoals Wikipedia het vooralsnog noemt: het Climatic Research Unit e-mail hacking event.

Inmiddels zijn we jaren verder en is Climategate.nl een vaste waarde geworden in het Nederlandse medialandschap en vooral ook een levendig discussieplatform. De thematiek die we beslaan is sterk verbreed. Eigenlijk alles op het gebied van natuur, milieu, energie, duurzaamheid, ecologie en wetenschap passeert de revue. Maar ook economie en nog beladener: politiek. Climategate.nl is politiek neutraal. Wel is het zo dat individuele bloggers verwantschap kunnen voelen met bepaalde politieke stromingen en dat het hen vrij staat dit in hun blogs door te laten klinken. We streven ernaar dat politieke beschouwingen altijd dienend zijn aan een beter begrip van de feitenkwesties die aan de orde zijn.

Climategate Klimaat Onthullend over natuur milieu wetenschap energie en economie

 • Moet aardrijkskunde wijken voor het vak klimaat in België?
  by H. Labohm (HR) on mei 22, 2022 at 10:00 am

  Foto: Shutterstock. Van een onzer correspondenten. Voor de tweede graad secundair van het katholiek onderwijs zal aardrijkskunde straks een ‘klimaatvak’ worden. Het doel: leerlingen de complexiteit van de klimaatproblematiek meegeven zodat ze een mening kunnen formuleren. Maar wat denken studenten zélf over deze hervorming? Naomi Izabela (18) en Oskar Seuntjens (23) geven openhartig [...] Het bericht Moet aardrijkskunde wijken voor het vak klimaat in België? verscheen eerst op Climategate Klimaat.

 • Hoe de politiek ons misleidt door het bezigen van de term: ‘het aantal huishoudens’
  by Christoffel Schoneveld on mei 22, 2022 at 6:00 am

  Min. Jetten (tweede van rechts) tijdens Noordzeetop. Een bijdrage van Chris Schoneveld. Ik heb me weer groen en geel kunnen ergeren aan de bombarie waarmee de North Sea Summit van afgelopen 18 mei door politici en media werd gepresenteerd. De Summit was een reactie op de naderende energiecrisis die door de oorlog in de [...] Het bericht Hoe de politiek ons misleidt door het bezigen van de term: ‘het aantal huishoudens’ verscheen eerst op Climategate Klimaat.

 • CLINTEL is laster beu! Aanstaande dinsdag kort geding tegen KRO Pointer
  by Rypke Zeilmaker on mei 21, 2022 at 10:00 am

  Van een onzer correspondenten. Door Rypke Zeilmaker. De Stichting Climate Intelligence (CLINTEL) van wetenschapsjournalist Marcel Crok en Delfts hoogleraar Guus Berkhout voert aanstaande dinsdag bij de Rechtbank Midden Nederland in Lelystad een kort geding vanwege ‘laster’ tegen KRO-Pointer. Dit vanwege hun uitzending op 14 maart, waarin CLINTEL als ‘anti-windmolenlobby’ valselijk wordt beschuldigd omgekocht te zijn [...] Het bericht CLINTEL is laster beu! Aanstaande dinsdag kort geding tegen KRO Pointer verscheen eerst op Climategate Klimaat.

 • De grote leugen dat ‘klimaatverandering’ de huidige op hol geslagen inflatie heeft veroorzaakt
  by H. Labohm (HR) on mei 21, 2022 at 6:00 am

  Foto: Shutterstock. Auteur: Roger L. Simon Als je zelfs maar een beetje gevoelig was voor het gebruik van de Engelse taal, wist je dat ze logen op het moment dat ze de uitdrukking 'opwarming' in 'klimaatverandering' wijzigden. Waarom zou je anders die wijziging aanbrengen? "Global warming" waarschuwde voor iets specifieks, aantoonbaar of niet. [...] Het bericht De grote leugen dat ‘klimaatverandering’ de huidige op hol geslagen inflatie heeft veroorzaakt verscheen eerst op Climategate Klimaat.

 • Meerderheid gemeenteraad Arnhem roept klimaatnoodtoestand uit!
  by H. Labohm (HR) on mei 20, 2022 at 10:00 am

  Etske Thie (r) vraagt aandacht voor petitie. Van een onzer correspondenten. Een meerderheid van de gemeenteraad heeft deze week in Arnhem de klimaat-noodtoestand uitgeroepen. Hiermee geeft de raad, naar eigen zeggen, een sterk signaal af. Klimaatverandering moet nu stoppen, aldus de initiatiefnemers. Niet iedereen is overtuigd. De actie om de klimaatnoodtoestand uit te [...] Het bericht Meerderheid gemeenteraad Arnhem roept klimaatnoodtoestand uit! verscheen eerst op Climategate Klimaat.