Wij Allen Per Persoon In Eenheid

Climategate.nl

Is ‘Klimatisme’ een nieuwe religie?

Over

Climategate.nl is een initiatief van Marcel Crok, freelance wetenschapsjournalist en Hajo Smit, milieudeskundige, meteoroloog, journalist en voormalig klimaatonderzoeker en Rypke Zeilmaker, natuur- en wetenschapsjournalist. Het begrip Climategate raakte in december 2009 in zwang nadat duizenden e-mails en documenten waren gelekt of gehackt van de Climate Research Unit in Engeland, een onderzoeksinstituut dat een cruciale rol speelt in het internationale klimaatonderzoek en dat dé aangever is van het IPCC.

De e-mails wekken de indruk dat een wereldwijd “Team” van invloedrijke klimaatonderzoekers gegevens gemanipuleerd heeft, sceptici uit de wetenschappelijke literatuur weerde en hun metingen en softwareprogramma’s niet wenste te delen met sceptici in weerwil van de verstrekkende Britse Freedom of Information Act. De affaire zorgde met name in de Angelsaksische media voor grote commotie en gooide daar olie op het vuur van een al langer slepende diepgravende wetenschappelijke en politieke controverse (debat). Nederland is wat dieper weggezonken in het moeras van kritiekloze groengelovigheid (help dit woord de Van Dale in!). Het risico bestaat dat onze media en onze politici de zaak snel met de mantel der liefde bedekken.

Zoals Maarten Luther al wist: context in je moerstaal is cruciaal voor een beter begrip en een vruchtbaar debat. Onze oorspronkelijke missie was dan ook om dagelijks verslag te doen – in het Nederlands – van de nasleep van Climategate of zoals Wikipedia het vooralsnog noemt: het Climatic Research Unit e-mail hacking event.

Inmiddels zijn we jaren verder en is Climategate.nl een vaste waarde geworden in het Nederlandse medialandschap en vooral ook een levendig discussieplatform. De thematiek die we beslaan is sterk verbreed. Eigenlijk alles op het gebied van natuur, milieu, energie, duurzaamheid, ecologie en wetenschap passeert de revue. Maar ook economie en nog beladener: politiek. Climategate.nl is politiek neutraal. Wel is het zo dat individuele bloggers verwantschap kunnen voelen met bepaalde politieke stromingen en dat het hen vrij staat dit in hun blogs door te laten klinken. We streven ernaar dat politieke beschouwingen altijd dienend zijn aan een beter begrip van de feitenkwesties die aan de orde zijn.

Climategate Klimaat Onthullend over natuur milieu wetenschap energie en economie

 • Het diep gemeende klimaat-excuus van Rutte IV
  by Rypke Zeilmaker on januari 29, 2023 at 11:05 am

  Mark Rutte: Beeld: RVD De zondagse beschouwing van Jan van Friesland. In de opstapeling van maatregelen door de klimaathype, staat ons per 1 juli aanstaande een nieuwe dwangmaatregel te wachten. Het kabinet wil werkgevers verplichten gegevens te verstrekken over zowel het woon-werkverkeer en zakelijk verkeer van werknemers. De overheid wil zo 1 megaton [...] Het bericht Het diep gemeende klimaat-excuus van Rutte IV verscheen eerst op Climategate Klimaat.

 • Verdienmodel Noordzee?
  by H. Labohm (HR) on januari 29, 2023 at 9:00 am

  Heeft Nederland met haar enorme potentie aan windparken op zee een verdienmodel Noordzee in handen, vraagt Martien Visser zich af. Nou, vergeet het maar, stelt hij. “Onder het huidige gesternte is het een stevig verliesmodel voor Nederland.” Door Martien Visser. In de economie leren we over de wet van de comparatieve voordelen. Landen ontplooien activiteiten [...] Het bericht Verdienmodel Noordzee? verscheen eerst op Climategate Klimaat.

 • Wat bezielt ‘Extinction Rebellion’ toch?
  by David Dirkse on januari 28, 2023 at 5:00 pm

  Cartoon: Josh Door David Dirkse. De te vroeg overleden fysicus Carl Sagan sprak een kwart eeuw geleden de volgende waarschuwing uit: “Wij hebben een samenleving gebouwd op wetenschap en techniek, terwijl politici daar niets van begrijpen. Wie kan in een democratie wetenschap en techniek controleren als niemand daar verstand van heeft? Dit gevaarlijke [...] Het bericht Wat bezielt ‘Extinction Rebellion’ toch? verscheen eerst op Climategate Klimaat.

 • Een kleine medialogica rond Greta Thunberg & Marcel Crok
  by H. Labohm (HR) on januari 28, 2023 at 11:00 am

  Greta Thunberg. Van een onzer correspondenten. Vandaag is het een grote dag voor Extinction Rebellion. De actiegroep heeft opgeroepen tot blokkade van de A12, maar onduidelijk is hoe de actie gaat verlopen. Vrijheid van demonstratie is een groot goed. U zult het in de berichtgeving terugzien. In landen waar vrijheid van meningsuiting mogelijk [...] Het bericht Een kleine medialogica rond Greta Thunberg & Marcel Crok verscheen eerst op Climategate Klimaat.

 • Volgens zes internationale topwetenschappers zullen de temperaturen op het noordelijk halfrond de komende 25 jaar dalen
  by H. Labohm (HR) on januari 28, 2023 at 7:00 am

  Door Chris Morrison. Fluister het zachtjes - en vertel het niet aan Al 'Boiling Oceans' Gore - maar het noordelijk halfrond kan tot de jaren 2050 een afkoelingsfase ingaan met een daling tot 0,3°C. Bij uitbreiding wordt ook de rest van de wereld gekoeld. Deze sensationele bevindingen, genegeerd door de reguliere media, werden vorig jaar [...] Het bericht Volgens zes internationale topwetenschappers zullen de temperaturen op het noordelijk halfrond de komende 25 jaar dalen verscheen eerst op Climategate Klimaat.

Translate »