Wij Allen Per Persoon In Eenheid

Kees de Kort

Kees de Kort

Econoom

Over

Econoom Kees de Kort geeft bankenmannetjes en mannetjes met roze brillen een veeg uit de pan, met zijn ‘realistische kijk’ op de beurs. Zo is het..

Over Kees de Kort

Kees de Kort is een in Tilburg afgestuurde macro-econoom die al meer dan 30 jaar in verschillende functies actief is in de financiële markten. Begonnen als onderzoeker, was hij daarna jaren beleggingsanalist en vermogensbeheerder voor hij meer de journalistieke kant op ging. Sinds het einde van de jaren ‘90 verzorgt hij een dagelijkse column op BNR Nieuwsradio waarin de ontwikkelingen op de internationale financiële markten gevolgd en van commentaar voorzien worden.

Omdat Kees de Kort op basis van ervaring en kennis vaak minder positief is over allerlei voorstellen en verwachtingen heeft hij het imago van zwartkijker gekregen. Wat overigens niet wegneemt dat hij regelmatig wel gelijk heeft gekregen. Maar voor alles waar De Kort ‘negatief’ over is, heeft hij ook een of meerdere alternatieven. Mede op basis daarvan adviseert hij verschillende bedrijven en werkt hij mee aan bijeenkomsten voor zowel een breed publiek als voor deskundigen.

Zijn motto is dat hoop en realiteit geen synoniemen zijn.

Het tijdig accepteren van de realiteit biedt extra kansen en vermindert risico’s.

Macro met Boot en Mujagić | BNR

Elke dag een intrigerende gedachtewisseling over de stand van de macro-economie. Op maandag en vrijdag gaat presentator Thomas van Zijl in gesprek met econoom Arnoud Boot, de rest van de week praat Van Zijl met econoom Edin Mujagić.

 • Macro met Boot en Mujagić | Het is beschamend hoe er gediscussieerd wordt
  by BNR Nieuwsradio on september 23, 2022 at 10:32 am

  Er komt een steunpakket voor het mkb, maar daar moet nog even op gewacht worden. Niet iedereen was er enthousiast over, maar minister Adriaansens van Economische Zaken wil in november een pakket klaar hebben liggen. En dat ging niet vrijwillig, zo denkt Arnoud Boot. 'Ze heeft het pakket niet aangekondigd omdat ze het zelf wilde, maar omdat Rob Jetten daar politiek mee scoorde. Ik zou het eigenlijk beschamend willen noemen als ik kijk naar wat er deze week speelt, want de hele discussie rondom de steunpakketten is volstrekt ontspoord. Als het over het mkb- en bedrijfsleven gaat, is het ten principale dat je wil dat die bedrijven zich aanpassen en niet achterover leunen in afwachting van de steunpakketten, en die zullen niet in november komen.' Daarmee spreekt Boot de belofte van Adriaansens dus direct tegen, en met goede reden: 'Zulke pakketten opstellen kost veel meer tijd', stelt hij. 'Het was niet meer dan een politiek statement van Rob Jetten. Dus er gaat veel meer tijd overheen, en dan loop je het risico dat het mkb gaat afwachten. Want waarom zou je nu investeringen doen als je bij wijze van spreken morgen steun gaat krijgen?'  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Macro met Boot en Mujagić | Powell gaat 'Volckeriaans' doen
  by BNR Nieuwsradio on september 22, 2022 at 10:54 am

  Het was een feestje in huize Mujagic gisteravond, toen de Fed opnieuw een renteverhoging van 0,75 procent aankondigde. 'Ik heb er uitzonderlijk van genoten', zegt econoom Edin Mujagic over de uitleg die Fed-baas Jerome Powell over de verhoging gaf. 'De rust die die man met zich meebrengt, ook als het een negatieve boodschap is, was echt genieten.' Mujagic benadrukt dat iedere letter van ieder woord in de toespraak van Powell zorgvuldig uitgekozen is. 'Ze weten dat alle financiële markten in de wereld naar de Fed kijken', zegt hij. 'Bij de Europese Centrale Bank zijn ze volgens mij langer bezig met de precieze bewoording van statements dan met de inhoud. Dat is bij Powell niet anders.' Maar, iets anders viel Mujagic des te meer op. 'Er zat iets anders in die speech wat heel belangrijk is', vervolgt hij. 'Elke keer dat hij het had over dat de rente mogelijk nog verder omhoog zou gaan, gebruikte hij de term 'we will keep at it', ofwel we zullen ermee doorgaan.' Volgens Mujagic had hij ook andere woorden gebruiken, maar dat deed hij niet. 'Hij gebruikte dezelfde woorden ook bij de jaarlijkse conferentie van centrale bankiers; het is dus geen toeval.' Memoires Volgens Mujagic zijn die woorden een directe verwijzing naar de memoires van Paul Volcker, die van 1979 tot 1987 voorzitter was van de Fed. 'Door het uitspreken van die woorden laat Powell tussen neus en lippen door weten dat hij zich 'Volckeriaans' gaat gedragen. Dat betekent dat hij inflatie ten koste van alles wil bestrijden, ook als het betekent dat de economie enige tijd minder hard zal gaan groeien én ook als het betekent als de werkloosheid oploopt.'See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Macro met Boot en Mujagić | Poetin zet in feite streep door de miljoenennota
  by BNR Nieuwsradio on september 21, 2022 at 10:27 am

  Waar het gisteren nog ging om de miljoenennota en het prijsplafond dat miljarden euro's gaat kosten, heeft de toespraak van de Russische president Poetin vanochtend de nodige geopolitieke verschuivingen veroorzaakt; en dat is te merken op de markten, zo ziet Edin Mujagić. 'Je ziet hoe fragiel het allemaal is', stelt hij. 'Je kunt nu ook alvast zeggen dat een groot deel van de miljoenennota - het deel dat al onduidelijk was - nog onduidelijker is geworden. Als we het houden bij het prijsplafond, wisten we dat het maar voor even zou zijn. En we wisten ook wat het zou gaan kosten, maar het nieuws van vanochtend (Poetin kondigt grootschalige mobilisatie aan, red.) betekent nu dat de kans groot is het conflcit langer duurt en dat het escaleert. Dat kán geen goed nieuws zijn voor de hoogte van de energieprijzen, en ook voor hoe lang het gaat duren.' Voor Nederland kan dat onder meer betekenen dat het prijsplafond langer in stand gehouden moet worden. Mujagić: 'Als overheid ga je nu gewoon te maken krijgen met hogere prijzen, dus de geraamde kosten zullen hoger worden. Het raakt ons dus allemaal, en het zet in feite een streep door de hele miljoenennota.'See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Macro met Bert Colijn | Duitse producentenprijzen schetsen grimmig beeld
  by BNR Nieuwsradio on september 20, 2022 at 10:35 am

  De Duitse producentenprijzen zijn nog nooit zo snel gestegen als afgelopen maand. Dat komt vooral door de stijging van energieprijzen. 'Dat geeft een grimmig beeld over wat voor verlichting we qua inflatie kunnen verwachten in de komende periode', zegt senior econoom bij ING Bert Colijn. 'Duitse prijzen stegen met 7,9 procent in augustus, en dat betekent dat de Duitsers hun borst nat kunnen maken voor de inflatie voor de tweede helft van het jaar. Dat is natuurlijk geen goed nieuws, en geeft aan dat inflatie zeker binnen Europa probleem nummer één blijft.' In Duitsland stellen ze van alles in het werk om de pijn te verzachten. Zo worden er energiebedrijven genationaliseerd en steunpakketten van ongekende omvang aangekondigd, maar toch lukt het nog niet om de inflatie te beteugelen. 'Je ziet dat het zeker de focus van de Duitse regering heeft, want de Duitse economie lijdt hieronder', aldus Colijn. 'Het is een meer traditionele maakindustrie dan wij hebben, waar energie geslurpt wordt. Dat betekent dat je in Duitsland nu meer te maken hebt met bedrijven die het werk stilleggen vanwege de hoge kosten. Die zorg speelt al langer, de maakindustrie kwakkelt al een tijdje en de auto-industrie heeft langer problemen gehad, dus dit is in Duitsland echt top of mind momenteel.'See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Macro met Boot en Mujagić | Wat kun jij voor het land doen?
  by BNR Nieuwsradio on september 19, 2022 at 11:08 am

  Prijzen rijzen de pan uit en veel Nederlanders dreigen de rekeningen niet meer te kunnen betalen, dus wordt op Prinsjesdag een troonrede verwacht met historische pakketten van enorme omvang. Het doet econoom Arnoud Boot allemaal denken aan John F. Kennedy. En dan met name de fameuze uitspraak van de wijlen president. 'Denk er niet over wat het land voor jou kan doen, maar wat jij voor het land kan doen', zo quotet Boot. 'Er zijn altijd groepen die het buitengewoon moeilijk hebben, en in een fatsoenlijke maatschappij probeer je daar heel goed mee om te gaan. Schuldsanering, noem maar op.' Echter, zo merkt hij op, er zijn momenteel 'legio mensen die op de bandwagon springen'. Mensen die volgens Boot roepen dat het crisis is, dat prijzen omhooggaan en die dus weer naar de overheid kijken voor hulp. 'Ik vind het scheppen van de verwachting dat de overheid geweldig gaat inspringen onterecht. Laat iedereen maar eerst naar zichzelf kijken.' Volgens Boot is het belangrijk dat men kijkt naar eigen mogelijkheden om de crisis te bevliegen. 'En precies diegenen die nu op de bandwagon zijn gesprongen hebben de gelegenheid om dat te doen. Om eens goed te kijken naar wat ze zélf kunnen doen.'See omnystudio.com/listener for privacy information.

Translate »