Wij Allen Per Persoon In Eenheid

Kees de Kort

Kees de Kort

Econoom

Over

Econoom Kees de Kort geeft bankenmannetjes en mannetjes met roze brillen een veeg uit de pan, met zijn ‘realistische kijk’ op de beurs. Zo is het..

Over Kees de Kort

Kees de Kort is een in Tilburg afgestuurde macro-econoom die al meer dan 30 jaar in verschillende functies actief is in de financiële markten. Begonnen als onderzoeker, was hij daarna jaren beleggingsanalist en vermogensbeheerder voor hij meer de journalistieke kant op ging. Sinds het einde van de jaren ‘90 verzorgt hij een dagelijkse column op BNR Nieuwsradio waarin de ontwikkelingen op de internationale financiële markten gevolgd en van commentaar voorzien worden.

Omdat Kees de Kort op basis van ervaring en kennis vaak minder positief is over allerlei voorstellen en verwachtingen heeft hij het imago van zwartkijker gekregen. Wat overigens niet wegneemt dat hij regelmatig wel gelijk heeft gekregen. Maar voor alles waar De Kort ‘negatief’ over is, heeft hij ook een of meerdere alternatieven. Mede op basis daarvan adviseert hij verschillende bedrijven en werkt hij mee aan bijeenkomsten voor zowel een breed publiek als voor deskundigen.

Zijn motto is dat hoop en realiteit geen synoniemen zijn.

Het tijdig accepteren van de realiteit biedt extra kansen en vermindert risico’s.

Kees de Kort | BNR

Kees de Kort is met pensioen. De komende tijd zullen verschillende economen hun opinie delen met presentator Thomas van Zijl in het dagelijkse hoekje macro van BNR Zakendoen.

 • Opinie | Een schizofrene situatie
  by BNR Nieuwsradio on mei 20, 2022 at 10:35 am

  Marijn Jongsma, redacteur macro-economie van het Financieele Dagblad, merkt een schizofrene situatie op door het historisch lage consumentenvertrouwen. 'Er wordt enorm gesomberd door de consument, maar door ondernemers veel minder, grappig genoeg. Toch blijven we consumeren. Als je de consumptie nu vergelijkt met een jaar geleden, is het enorm gestegen.' Jongsma wijst vooral de spaarpotjes aan als reden dat er toch geconsumeerd wordt. 'Mensen hebben tijdens corona gespaard. Ze konden niet naar het café of het concertgebouw, dus dat geld wordt nu uitgegeven. Dat ze somber gestemd zijn heeft vooral te maken met de inflatie, omdat hun koopkracht en spaargeld wordt uitgehold.'   See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Opinie | Het transmissiemechanisme van een laag rentebeleid
  by BNR Nieuwsradio on mei 19, 2022 at 12:01 pm

  Heleen Mees, econoom, jurist en columnist voor de Volkskrant ziet dat de lage rente van de afgelopen jaren niet het effect heeft gehad waar men op hoopten. 'Altijd ging men ervan uit dat als de rente verlaagd werd, de investeringen aangejaagd werden. Maar in de praktijk is dat niet het geval. Bedrijven investeren vooral als er gezien wordt dat er voldoende vraag is naar hun producten en diensten.' Het 'transmissiemechanisme' van rentebeleid naar de reële economie werkt anders, volgens mee. 'De lage rente wakkert de prijzen van assets aan. Dus van huizen en aandelenkoersen. Als die stijgen voelen mensen zich rijker, ook als die winsten nog niet gerealiseerd zijn. Die winsten kunnen ze wel realiseren door schulden op te nemen tegenover de waarde van hun huis of aandelen. Dat geld wordt weer uitgegeven, wat investeringen stimuleert van bedrijven en weer zorgt voor banen.' See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Opinie | Een machtsspel binnen de ECB
  by BNR Nieuwsradio on mei 18, 2022 at 10:32 am

  Klaas Knot, de topman van De Nederlandsche Bank, stelt voor om in juli de rente van de ECB te gaan verhogen van -0,5 procent naar -0.25 procent, om zo de inflatie te bestrijden. Niet zo'n gekke gedachte, zegt Arnoud Boot, hoogleraar ondernemingsfinanciering en financiële markten aan de Universiteit van Amsterdam.  'Het is een machtsspel binnen de ECB. De richting staat eigenlijk vast, vandaar dat zijn uitspraak ook een redelijk grote uitspraak had op de beurs. Het is niet zoals in het verleden dat Nederland en Duitsland het tegenovergestelde zeiden van de rest van Europa, wat genegeerd werd op de financiële markten.' Boot ziet ook dat Knot hiermee Lagarde dwingt om uitspraken te doen over de rente. 'Ze moet nu bevestigen dat ze hetzelfde erover denkt.'   See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Opinie | Arbeidsmarkt niet eerder zo krap
  by BNR Nieuwsradio on mei 17, 2022 at 1:00 pm

  Niet eerder was de arbeidsmarkt zo krap. Dat zegt hoogleraar Economie en Overheidsfinanciën Bas Jacobs van de Erasmus School of Economics. Volgens Jacobs is er een record aantal vacatures van 451.000 tegenover 338.000 werkzoekenden. Met als uitschieter de horeca. 'Die krapte is echt uitzonderlijk.' Logischerwijs is er dan ook een sterke groei bij de uitzendbureaus. het afgelopen kwartaal kwamen er 57.000 banen bij, een stijging van de werkgelegenheid bij de uitzenders van 7,6 procent. Ook Jacobs wijst echter op de incongruentie tussen deze krapte en de hoogte van de lonen. 'We zien die krapte maar heel beperkt terug in de loonstijgingen. Alleen de contractlonen stegen in april met 2,7 procent, maar dat is niet genoeg om de inflatie bij te houden. De inflatie in april is 9,6 procent, gecorrigeerd voor inflatie betekent dit dat mensen er ruim 5 procent in het besteedbaar inkomen op achteruit gaan.'   Voorlopig zal je in deze podcast-feed de blikken van verschillende economen zien op de macro-economie. We werken nog aan een nieuwe naam en artwork.   See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Opinie | Barslechte cijfers uit China
  by BNR Nieuwsradio on mei 17, 2022 at 12:58 pm

  Luc Aben, hoofdeconoom bij Van Lanschot, ziet 'barslechte'-cijfers uit China komen. Grootste redenen: 'Het Covid-verhaal en de lockdowns, de problemen in de vastgoedsector en het evenwichtiger worden van de vraag uit het Westen.' Aben merkt op dat we vanuit het Westen nu minder inkopen vanuit China, doordat de lockdowns voorbij zijn: 'Inmiddels heeft iedere tuin wel een nieuwe tuinkabouter. Als we opnieuw meer diensten gaan consumeren dan goederen, dan heeft China daar last van.'   Voorlopig zal je in deze podcast-feed de blikken van verschillende economen zien op de macro-economie. We werken nog aan een nieuwe naam en artwork.     See omnystudio.com/listener for privacy information.