Wij Allen Per Persoon In Eenheid

Metaal Kathedraal

Ecologische Sociëteit Nederland

Over

Metaal Kathedraal; Dé Utrechtse Biotoop voor het dagelijkse circulaire leven. Dé werkplaats voor ecologie vanuit Kunst, Wetenschap, Kennis, Kunde en Kracht van de natuur. Hier maken we klimaatverandering en oplossingen bereikbaar voor en in de lokale leefomgeving.

De Wereld van Metaal Kathedraal is een culturele instelling met ANBI status (CieWordtVervolgd), evenementenlocatie & kennisinstituut.

VISIE – RELEVANTIE EN URGENTIE

Grote maatschappelijke problemen van nu zijn de gezondheidscrisis, klimaatverandering, afname van biodiversiteit en het ontbreken van verbinding tussen mensen, aarde en groepen in de samenleving. Het zijn problemen die om antwoorden vragen. Ook voor de kunst en kunstenaars. Metaal Kathedraal wil vrij kunnen denken, onderzoeken en verbeelden hoe ons samenleven er uit kan zien. Het koesteren en bewaken van de vrije ruimte is cruciaal om tot nieuwe inzichten en oplossingen te komen.

MISSIE – WAT WILLEN WE VEROORZAKEN

Metaal Kathedraal wil mensen (bedrijven, overheid, burgers) activeren om vanuit de wijze waarop we produceren, werken, wonen, naar school gaan en recreëren het evenwicht met de natuur herstellen. Op die manier gaan we weer deel uitmaken van de natuur en creëren we een nieuwe biotoop van dagelijks circulair samenleven. Met onze programmering dagen we mensen uit om samen een toekomst te ontwerpen en vorm te geven op basis van sociale, ecologische en culturele gelijkheid. Dat begint met leren om naar elkaar te luisteren in ons eigen huis en onze directe omgeving: Rijnvliet en Leidsche Rijn. Dat betekent niet alleen op zoek gaan naar publiek, maar vooral ook naar participanten en naar verbinding. Met kunst creëren we ruimte om samen na te denken en voor jezelf te besluiten hoe je deel wilt nemen in de samenleving. We nodigen mensen uit om in hun eigen leefomgeving de verandering die nodig is samen mee op te pakken, samen te bespreken en er samen over te beslissen.

Geachte bezoeker, geacht buitengewoon persoon, geacht bijzonder bedrijf!

Uw bijdrage wordt geïnvesteerd in het ervaarmuseum van de toekomst. De plek waar innovatie ervaarbaar is en waar kunstenaars, wetenschappers, uitvinders en makers statements maken en handvatten geven om uw bewustzijn te verruimen. Bezoekers van Metaal Kathedraal ervaren en beleven de praktijk van de nieuwe tijd met een rijk historisch verleden

DOE IETS, DOE HET NU. Draag bij; word stille of luidruchtige partner van cultureel ecologische broedplaats Metaal Kathedraal.

PIONIEREN

We leven in een buitengewone wereld op een buitengewone aarde, in een buitengewoon lichaam, met een buitengewone geest en worden omringd door een buitengewoon Universum. Metaal Kathedraal pioniert sinds 2011 buitengewoon fanatiek met culturele programma’s die ver op de tijd vooruit lopen. Activiteiten, exposities en voorstellingen waarin de diversiteit van waarden en circulaire en zelf herstellende systemen zichtbaar en ervaarbaar worden. Zakelijke en culturele bezoekers ervaren, door het werk van kunstenaars, wetenschappers en uitvinders, in het pand en op het terrein van Metaal Kathedraal de (onderschatte) kracht van de natuur.

Metaal Kathedraal werkt op het snijvlak van kunst, ecologie en maatschappij en maant met haar unieke programma zakelijke en culturele bezoekers tot nadenken. De bedrijfsvoering en herbestemming van het monumentale pand gaan hand in hand met bovenstaande ambities.

DOE IETS, DOE HET NU – DIT DOET METAAL KATHEDRAAL

 • Personeel luncht iedere dag biologisch.
 • Catering is vegetarisch en biologisch.
 • Het pand is geïsoleerd met natuurlijke materialen als schapenwol en isovlok.
 • Het pand wordt verwarmd door vloerverwarming.
 • De daken zijn bedekt met sedum.
 • De tuin wordt ‘s nachts verlicht door de zon.
 • Het landgoed is een voedselbos, expositieruimte, laboratorium en laat u de low tech genialiteit ervaren van moeder natuur bij de biomeiler, helofytenfilter, buitenkeuken en de afvalkansel.

Laat u inspireren door de AMBITIES VAN METAAL KATHEDRAAL; het praktijkmuseum van deze tijd en ervaarmuseum van de lokale historie en circulaire economie.

KOM LANGS EN ERVAAR!

 • Volg een rondleiding langs alle installaties en exposities in het pand en op het landgoed.
 • Ontdek het educatieve en culturele programma op de 1ste zondag van de maand vol handvatten om je leven te verrijken.
 • Ga op avontuur in je eigen waarheid met de Academie van de Verwarring; een rijk gevuld podium met vergezichten en tools om andere waarheden te ervaren middels workshops, interactieve installaties, activiteiten en intellectuele doe daden.
 • Rij straks op een energie opwekkende weg naar het TankStation van de Toekomst.
 • Ervaar hoe je zelf energie opwekt om je auto te laten rijden, je maag te voeden en je ziel te bestendigen.
 • Luister naar Radio Mekka, waarin de culturele rijkdom van Leidsche Rijn je voedt.
 • Ontdek de rijke geschiedenis van Metaal Kathedraal en hou het programma het Geheugen van Metaal Kathedraal, met expo, archief en voorstelling in de gaten!
 • Bouw mee aan het terugplaatsen van de aloude kerktorens in een passende stijl anno nu. Realiseer samen met ons de circulaire eco torens van Metaal Kathedraal.
 • Proef en ervaar de natuurlijke watersystemen voor gevitaliseerd water waarmee je water in de meest optimale moleculaire waterstructuur tot je neemt.
 • Ervaar het rijke verleden van Metaal Kathedraal. Loop straks middels een app mee met de aloude directeur van de zijspanfabriek of waan je voor een moment priester in 1940 tijdens je eigen begrafenis. Duik in het audioarchief in wording en kijk uit naar de interactieve voorstelling van het geheugen van Metaal Kathedraal. En loop straks langs alle noemenswaardige locaties rondom het pand en terrein van Metaal Kathedraal waar de geschiedenis ooit zichtbaar onder de grond lag.
 • Kom kruiden plukken om jezelf te helen in de medicinale tuin van Metaal Kathedraal.
 • Vergaap je aan de unieke totstandkoming van 15 hectare voedselbos binnen de nieuwe woonwijk Rijnvliet. En ervaar te zijner tijd het speciale programma van Metaal Kathedraal voor deze kersverse wijk zodat nieuwe bewoners de kracht van het zelfherstellend vermogen en de natuur herbeleven. Zie ook www.eetbarewoonwijkrijnvliet.nl.
 • Kom straks wonen in het sluitstuk van Rijnvliet. Een eco-stadsdeel waar 34 woningen worden gebouwd in samenspraak met moeder natuur en met stadslandbouw en een kinderboerderij als buur.

Translate »