Wij Allen Per Persoon In Eenheid

St. Climate Intelligence

Klimaatwaakhond

Over

Stichting Climate Intelligence (CLINTEL) is een onafhankelijke stichting die objectief bericht over klimaatverandering en klimaatbeleid en die stem van de rede wil zijn in het vaak oververhitte klimaatdebat. CLINTEL is in 2019 opgericht door emeritus-hoogleraar geofysica Guus Berkhout en wetenschapsjournalist Marcel Crok. Belangrijkste doelstelling van CLINTEL is het genereren van kennis over en inzicht in de omvang, aard, oorzaken en gevolgen van klimaatverandering en het klimaatbeleid dat hierop betrekking heeft. Ook wil CLINTEL deelnemen aan debatten over klimaatwetenschap en -beleid, alsmede aan besluitvormingsprocessen dienaangaande.

Hiertoe:

 • Probeert de stichting helder en transparant te communiceren naar het brede publiek wat er aan feiten beschikbaar is over klimaatverandering en klimaatbeleid en ook waar feiten overgaan in aannames en voorspellingen.
 • Voert en stimuleert de stichting een publiek debat hierover en voert zij onderzoeksjournalistiek werk uit op dit terrein.
 • Wil de stichting fungeren als een internationale ontmoetingsplaats voor wetenschappers met verschillende visies over klimaatverandering en klimaatbeleid.
 • Gaat de stichting ook zelf wetenschappelijk onderzoek op het gebied van klimaatverandering en klimaatbeleid doen dan wel financieren.
 • Neemt de stichting deel aan besluitvormingsprocedures betreffende het klimaat, klimaatcommunicatie en klimaatbeleid, met name wet- en regelgevingsprocessen, maar eventueel ook juridische procedures over klimaatbeleid van overheden, ondernemingen of andere partijen.

CLINTEL wil de rol van ‘klimaatwaakhond’ op zich nemen, zowel op het gebied van de klimaatwetenschap als het klimaatbeleid.

De stichting streeft naar zo min mogelijk overheadkosten waardoor bijna alle de middelen besteed kunnen worden aan onderzoeksjournalistiek, wetenschappelijk onderzoek en publieksvoorlichting. CLINTEL gaat werken aan een uitgebreid landelijk netwerk van “vrienden” en “ambassadeurs”. Daartoe zullen overal in het land bijeenkomsten (CLINTEL Kamers) georganiseerd gaan worden. CLINTEL heeft tevens een jongerenorganisatie, Young CLINTEL.

Stichting Climate Intelligence Clintel Stichting Climate Intelligence Clintel

 • Clintel on Tour: een enerverende start
  by Danielle van Wallinga on april 15, 2024 at 7:01 am

  Bij ingrijpende klimaatmaatregelen zoals de aanleg van zonneparken en de bouw van megalomane windturbines op veel plekken in Nederland is vaak te weinig oog voor de impact op omwonenden, het landschap en de natuur. Met de evenementenreeks ‘Clintel on Tour’ gaat Clintel het land in. In samenwerking met Tegenwind Nederland [...] Het bericht Clintel on Tour: een enerverende start verscheen eerst op Stichting Climate Intelligence Clintel.

 • ‘Als de politiek niet luistert, komt er steeds meer verzet tegen windturbines’
  by Office CLINTEL on april 2, 2024 at 3:20 pm

  Interview met Wilco Alteveer van Tegenwind Nederland: ‘Politiek luistert niet’ Volgens Wilco Alteveer, landelijk coördinator van Tegenwind Nederland, neemt het verzet tegen windturbines hand over hand toe. Dat zegt hij in de eerste aflevering van een reeks gesprekken met burgers die strijden tegen de bouw van industriële windturbines. Alteveer: ‘Ik ben [...] Het bericht ‘Als de politiek niet luistert, komt er steeds meer verzet tegen windturbines’ verscheen eerst op Stichting Climate Intelligence Clintel.

 • Clintel on Tour Meppel
  by Office CLINTEL on april 2, 2024 at 1:58 pm

  De impact van het klimaatbeleid en de energietransitie Clintel on Tour met Marcel Crok in samenwerking met Energie Alternatief Drenthe. Donderdag 25 april 2024, inloop 19.30, aanvang 20.00. Toegang gratis, graag wel even aanmelden. Locatie: De Samenstroom, Groenmarktstraat 2 Meppel (Parkeren bij P3, parkeergarage De Kromme Elleboog). Voor [...] Het bericht Clintel on Tour Meppel verscheen eerst op Stichting Climate Intelligence Clintel.

 • Het eerlijke verhaal over klimaatverandering Deel 2
  by Office CLINTEL on april 2, 2024 at 12:06 pm

  Overgenomen van OpinieZ Met een nieuwe koers naar een hoopvolle toekomst In het eerste deel van dit tweeluik werd betoogd dat er geen klimaatcrisis is en politici, klimaatonderzoekers en journalisten moeten stoppen met angst zaaien onder de bevolking en met het citeren van ondeugdelijke klimaatmodellen. In dit tweede deel pleiten emeritus hoogleraren Guus [...] Het bericht Het eerlijke verhaal over klimaatverandering Deel 2 verscheen eerst op Stichting Climate Intelligence Clintel.

 • Nieuwsbrief vrijdag 29 maart 2024
  by Office CLINTEL on maart 31, 2024 at 9:58 am

  © Stichting Clintel/vrijdag 29 maart 2024 Clintel gaat on Tour: op 4 april in Hoge Hexel en op 9 april in Enschede Clintel gaat het land in om het klimaatbeleid en de impact van de energietransitie aan de kaak te stellen. Het klimaatbeleid en de impact [...] Het bericht Nieuwsbrief vrijdag 29 maart 2024 verscheen eerst op Stichting Climate Intelligence Clintel.

Translate »