Wij Allen Per Persoon In Eenheid

St. Climate Intelligence

Klimaatwaakhond

Over

Stichting Climate Intelligence (CLINTEL) is een onafhankelijke stichting die objectief bericht over klimaatverandering en klimaatbeleid en die stem van de rede wil zijn in het vaak oververhitte klimaatdebat. CLINTEL is in 2019 opgericht door emeritus-hoogleraar geofysica Guus Berkhout en wetenschapsjournalist Marcel Crok. Belangrijkste doelstelling van CLINTEL is het genereren van kennis over en inzicht in de omvang, aard, oorzaken en gevolgen van klimaatverandering en het klimaatbeleid dat hierop betrekking heeft. Ook wil CLINTEL deelnemen aan debatten over klimaatwetenschap en -beleid, alsmede aan besluitvormingsprocessen dienaangaande.

Hiertoe:

 • Probeert de stichting helder en transparant te communiceren naar het brede publiek wat er aan feiten beschikbaar is over klimaatverandering en klimaatbeleid en ook waar feiten overgaan in aannames en voorspellingen.
 • Voert en stimuleert de stichting een publiek debat hierover en voert zij onderzoeksjournalistiek werk uit op dit terrein.
 • Wil de stichting fungeren als een internationale ontmoetingsplaats voor wetenschappers met verschillende visies over klimaatverandering en klimaatbeleid.
 • Gaat de stichting ook zelf wetenschappelijk onderzoek op het gebied van klimaatverandering en klimaatbeleid doen dan wel financieren.
 • Neemt de stichting deel aan besluitvormingsprocedures betreffende het klimaat, klimaatcommunicatie en klimaatbeleid, met name wet- en regelgevingsprocessen, maar eventueel ook juridische procedures over klimaatbeleid van overheden, ondernemingen of andere partijen.

CLINTEL wil de rol van ‘klimaatwaakhond’ op zich nemen, zowel op het gebied van de klimaatwetenschap als het klimaatbeleid.

De stichting streeft naar zo min mogelijk overheadkosten waardoor bijna alle de middelen besteed kunnen worden aan onderzoeksjournalistiek, wetenschappelijk onderzoek en publieksvoorlichting. CLINTEL gaat werken aan een uitgebreid landelijk netwerk van “vrienden” en “ambassadeurs”. Daartoe zullen overal in het land bijeenkomsten (CLINTEL Kamers) georganiseerd gaan worden. CLINTEL heeft tevens een jongerenorganisatie, Young CLINTEL.

Stichting Climate Intelligence Clintel Stichting Climate Intelligence Clintel

 • Volkskrant zaait weer eens paniek (deel 2)
  by Rob de Vos on september 26, 2022 at 12:18 pm

  De zomer van 2022 zal de boeken ingaan als een lange, warme en droge zomer. Maarten Keulemans schreef een groot artikel in de Volkskrant met de vlammende kop “Een zomer vol extremen”. Het was een kunstig breiwerk van waarheden, anekdotische bewijsvoering, roodkleurende kaartjes, gespikkelde bosbranden en losse zinnetjes opgetekend uit de mond [...] Het bericht Volkskrant zaait weer eens paniek (deel 2) verscheen eerst op Stichting Climate Intelligence Clintel.

 • Nieuwsbrief dinsdag 13 september 2022
  by Office CLINTEL on september 15, 2022 at 1:22 pm

  © Stichting Clintel /dinsdag 13 september 2022 Veel aandacht voor sterk groeiende World Climate Declaration  Nadat we in april de 1000e ondertekenaar van onze World Climate Declaration (WCD) verwelkomden ging het opeens hard. De WCD kreeg veel aandacht op drukbezochte websites (bv hier) en Marcel Crok werd geïnterviewd voor een artikel in [...] Het bericht Nieuwsbrief dinsdag 13 september 2022 verscheen eerst op Stichting Climate Intelligence Clintel.

 • Een veel groter broeikaseffect – maar temperatuur gedomineerd door koeling
  by Office CLINTEL on september 15, 2022 at 12:47 pm

  Door Wim Röst Voorwoord Speciaal voor Beleidsmakers Het broeikaseffect blijkt veel groter te zijn dan tot op heden verondersteld. Dat betekent echter ook dat het broeikaseffect niet de temperatuur bepaalt. De temperaturen op aarde zijn veel lager. Het niveau van de Aardse temperaturen blijkt volledig afhankelijk te zijn van koeling door het [...] Het bericht Een veel groter broeikaseffect – maar temperatuur gedomineerd door koeling verscheen eerst op Stichting Climate Intelligence Clintel.

 • Tot 2100 nog maar 0,6 graden stijging
  by Office CLINTEL on september 14, 2022 at 1:27 pm

  Een gastbijdrage van Ad Huijser overgenomen van Climategate.nl Tijdens een zomers warm weekje in augustus komen de verhalen over de door de mens veroorzaakte opwarming net als rond die hete 19 juli van dit jaar, weer in ruime mate aan bod in de media. De kwalijke effecten van CO2 als broeikasgas zijn [...] Het bericht Tot 2100 nog maar 0,6 graden stijging verscheen eerst op Stichting Climate Intelligence Clintel.

 • Clintel Kamer: 55 joekels van windmolens tussen Oss en Den Bosch
  by Marcel Crok on september 14, 2022 at 6:23 am

  Uitnodiging: Clintel Kamer Oss Thema: klimaat en energie (in het bijzonder windplannen rond Oss) Locatie: Sociaal Cultureel Centrum De Binnenstad, Sint Barbaraplein 6, 5341 LK, Oss Tijd: donderdag 6 oktober om 19.00 uur De gemeenten Oss en Den Bosch hebben ambitieuze plannen rond de energietransitie. De gemeente Oss wil zelfs tot de top 3 [...] Het bericht Clintel Kamer: 55 joekels van windmolens tussen Oss en Den Bosch verscheen eerst op Stichting Climate Intelligence Clintel.

Translate »