St. Climate Intelligence

Klimaatwaakhond

Over

Stichting Climate Intelligence (CLINTEL) is een onafhankelijke stichting die objectief bericht over klimaatverandering en klimaatbeleid en die stem van de rede wil zijn in het vaak oververhitte klimaatdebat. CLINTEL is in 2019 opgericht door emeritus-hoogleraar geofysica Guus Berkhout en wetenschapsjournalist Marcel Crok. Belangrijkste doelstelling van CLINTEL is het genereren van kennis over en inzicht in de omvang, aard, oorzaken en gevolgen van klimaatverandering en het klimaatbeleid dat hierop betrekking heeft. Ook wil CLINTEL deelnemen aan debatten over klimaatwetenschap en -beleid, alsmede aan besluitvormingsprocessen dienaangaande.

Hiertoe:

 • Probeert de stichting helder en transparant te communiceren naar het brede publiek wat er aan feiten beschikbaar is over klimaatverandering en klimaatbeleid en ook waar feiten overgaan in aannames en voorspellingen.
 • Voert en stimuleert de stichting een publiek debat hierover en voert zij onderzoeksjournalistiek werk uit op dit terrein.
 • Wil de stichting fungeren als een internationale ontmoetingsplaats voor wetenschappers met verschillende visies over klimaatverandering en klimaatbeleid.
 • Gaat de stichting ook zelf wetenschappelijk onderzoek op het gebied van klimaatverandering en klimaatbeleid doen dan wel financieren.
 • Neemt de stichting deel aan besluitvormingsprocedures betreffende het klimaat, klimaatcommunicatie en klimaatbeleid, met name wet- en regelgevingsprocessen, maar eventueel ook juridische procedures over klimaatbeleid van overheden, ondernemingen of andere partijen.

CLINTEL wil de rol van ‘klimaatwaakhond’ op zich nemen, zowel op het gebied van de klimaatwetenschap als het klimaatbeleid.

De stichting streeft naar zo min mogelijk overheadkosten waardoor bijna alle de middelen besteed kunnen worden aan onderzoeksjournalistiek, wetenschappelijk onderzoek en publieksvoorlichting. CLINTEL gaat werken aan een uitgebreid landelijk netwerk van “vrienden” en “ambassadeurs”. Daartoe zullen overal in het land bijeenkomsten (CLINTEL Kamers) georganiseerd gaan worden. CLINTEL heeft tevens een jongerenorganisatie, Young CLINTEL.

Stichting Climate Intelligence Clintel Stichting Climate Intelligence Clintel

 • Eemnes wil geen windmolens
  by Danielle van Wallinga on juli 20, 2024 at 12:52 pm

  De provincie Utrecht wil in Eemnes een serie megaturbines neerzetten. De gemeenteraad steekt daar nu een stokje voor.   Lees het hele verhaal in Solar. Het bericht Eemnes wil geen windmolens verscheen eerst op Stichting Climate Intelligence Clintel.

 • Nieuwsbrief vrijdag 19 juli 2024
  by Office CLINTEL on juli 20, 2024 at 11:02 am

  © Stichting Clintel/vrijdag 19 juli 2024 Windturbines zorgen in heel het land voor controverses              Zo zou het er in Kinderdijk uit kunnen gaan zien (afbeelding: Rijnmond Nieuws) De plaatsing van windturbines in ons land roept steeds meer weerstand op. Clintel volgt [...] Het bericht Nieuwsbrief vrijdag 19 juli 2024 verscheen eerst op Stichting Climate Intelligence Clintel.

 • Nieuwsbrief dinsdag 11 juni 2024
  by Office CLINTEL on juli 20, 2024 at 10:52 am

  © Stichting Clintel/dinsdag 11 juni 2024 Unieke kans om congres-middag met o.a. Willie Soon live bij te wonen op 18 juni Dr. Willie Soon is de keynote-/slotspreker op ons Jubileumcongres op 18 juni in Roelofarendsveen. Zijn lezing begint dinsdag om 15.30 uur. Kun je niet [...] Het bericht Nieuwsbrief dinsdag 11 juni 2024 verscheen eerst op Stichting Climate Intelligence Clintel.

 • Nieuwsbrief zaterdag 25 mei 2024
  by Office CLINTEL on juli 20, 2024 at 10:38 am

  © Stichting Clintel/zaterdag 25 mei 2024 Clintel on Tour over megalomane windmolens: op donderdag 30 mei in Oss  Met een serie bijeenkomsten onder de naam Clintel on Tour, gaan we onder meer op bezoek bij omwonenden die te maken hebben met de negatieve gevolgen van [...] Het bericht Nieuwsbrief zaterdag 25 mei 2024 verscheen eerst op Stichting Climate Intelligence Clintel.

 • Zoetermeer komt in opstand tegen windplannen buurgemeente
  by Enno de Witt on juli 19, 2024 at 11:46 am

  In Lansingerland wil de provincie Zuid-Holland turbines neerzetten van 190 meter hoog, en ook nog gevaarlijk dicht bij hoogspanningsleidingen. De Lansingerlanders komen in opstand en doen dat – opmerkelijk – samen met hun  Zoetermeerse buren, die ook al weinig trek hebben in de nieuwe turbines. Lees het hele verhaal in het Streekblad Zoetermeer. [...] Het bericht Zoetermeer komt in opstand tegen windplannen buurgemeente verscheen eerst op Stichting Climate Intelligence Clintel.

Translate »