Wij Allen Per Persoon In Eenheid

St. Climate Intelligence

Klimaatwaakhond

Over

Stichting Climate Intelligence (CLINTEL) is een onafhankelijke stichting die objectief bericht over klimaatverandering en klimaatbeleid en die stem van de rede wil zijn in het vaak oververhitte klimaatdebat. CLINTEL is in 2019 opgericht door emeritus-hoogleraar geofysica Guus Berkhout en wetenschapsjournalist Marcel Crok. Belangrijkste doelstelling van CLINTEL is het genereren van kennis over en inzicht in de omvang, aard, oorzaken en gevolgen van klimaatverandering en het klimaatbeleid dat hierop betrekking heeft. Ook wil CLINTEL deelnemen aan debatten over klimaatwetenschap en -beleid, alsmede aan besluitvormingsprocessen dienaangaande.

Hiertoe:

 • Probeert de stichting helder en transparant te communiceren naar het brede publiek wat er aan feiten beschikbaar is over klimaatverandering en klimaatbeleid en ook waar feiten overgaan in aannames en voorspellingen.
 • Voert en stimuleert de stichting een publiek debat hierover en voert zij onderzoeksjournalistiek werk uit op dit terrein.
 • Wil de stichting fungeren als een internationale ontmoetingsplaats voor wetenschappers met verschillende visies over klimaatverandering en klimaatbeleid.
 • Gaat de stichting ook zelf wetenschappelijk onderzoek op het gebied van klimaatverandering en klimaatbeleid doen dan wel financieren.
 • Neemt de stichting deel aan besluitvormingsprocedures betreffende het klimaat, klimaatcommunicatie en klimaatbeleid, met name wet- en regelgevingsprocessen, maar eventueel ook juridische procedures over klimaatbeleid van overheden, ondernemingen of andere partijen.

CLINTEL wil de rol van ‘klimaatwaakhond’ op zich nemen, zowel op het gebied van de klimaatwetenschap als het klimaatbeleid.

De stichting streeft naar zo min mogelijk overheadkosten waardoor bijna alle de middelen besteed kunnen worden aan onderzoeksjournalistiek, wetenschappelijk onderzoek en publieksvoorlichting. CLINTEL gaat werken aan een uitgebreid landelijk netwerk van “vrienden” en “ambassadeurs”. Daartoe zullen overal in het land bijeenkomsten (CLINTEL Kamers) georganiseerd gaan worden. CLINTEL heeft tevens een jongerenorganisatie, Young CLINTEL.

Stichting Climate Intelligence Clintel Stichting Climate Intelligence Clintel

 • Nieuwsbrief donderdag 23 november 2023
  by Office CLINTEL on december 2, 2023 at 4:05 pm

  © Stichting Clintel/donderdag 23 november 2023 Historische zege, ook voor klimaatrealisme in Nederland Natuurlijk, de historische overwinning van PVV had in de eerste plaats te maken met het thema immigratie. Maar laten we niet vergeten dat PVV al jaren ook een zeer klimaatkritische partij is. In geldverslindende klimaatplannen (lees: [...] Het bericht Nieuwsbrief donderdag 23 november 2023 verscheen eerst op Stichting Climate Intelligence Clintel.

 • Nieuwe normen voor windturbines maar nog steeds geen oog voor gezondheidsschade
  by Office CLINTEL on december 2, 2023 at 3:07 pm

  Het wordt steeds duidelijker dat windturbines gezondheidsschade veroorzaken. Maar ook de nieuwe normeringen voor windturbines bieden nauwelijks bescherming tegen gezondheidsschade, stelt expert ir. Bert Weteringe. “Het nieuwe ontwerpbesluit getuigt van een ernstig gebrek aan kennis, diepgang en realisme.” Door Bert Weteringe Windturbines in Urk Kort geleden zette Gedeputeerde Staten een streep door [...] Het bericht Nieuwe normen voor windturbines maar nog steeds geen oog voor gezondheidsschade verscheen eerst op Stichting Climate Intelligence Clintel.

 • Historische zege, ook voor klimaatrealisme in Nederland
  by Office CLINTEL on november 23, 2023 at 12:49 pm

  Natuurlijk, de historische overwinning van PVV had in de eerste plaats te maken met het thema immigratie. Maar laten we niet vergeten dat PVV al jaren ook een zeer klimaatkritische partij is. In geldverslindende klimaatplannen (lees: CO2-reductie) ziet de partij niets. Dit staat er in het verkiezingsprogramma: "Al tientallen jaren worden we bang gemaakt [...] Het bericht Historische zege, ook voor klimaatrealisme in Nederland verscheen eerst op Stichting Climate Intelligence Clintel.

 • Opnieuw de verdwenen hittegolven van het KNMI
  by Rob de Vos on november 22, 2023 at 1:24 pm

  Gelijk hebben ≠ gelijk krijgen We weten het allemaal: als je gelijk hebt betekent dat nog niet dat je gelijk kríjgt. Dat geldt met name voor politiek-maatschappelijk gevoelige kwesties of als er instituten met naam bij betrokken zijn. Dat is ook het geval bij de kwestie van de verdwenen hittegolven in De Bilt. Wat er gebeurde: Op [...] Het bericht Opnieuw de verdwenen hittegolven van het KNMI verscheen eerst op Stichting Climate Intelligence Clintel.

 • Kijk bezoek Steven Koonin aan Nederland terug: klimaatkritiek uit onverdachte hoek
  by Office CLINTEL on november 21, 2023 at 1:21 pm

  Fundamentele klimaatkritiek uit ‘onverdachte’ hoek. Dat is een goede beschrijving van  Onbeslist, het boek van prof. Steven Koonin dat Clintel onlangs in samenwerking met Succesboeken.nl heeft vertaald en gepubliceerd (bestel hier). Koonin, voormalig topadviseur op het gebied van klimaat in de regering-Obama, toont in zijn boek aan dat het klimaatprobleem wordt overdreven en dat [...] Het bericht Kijk bezoek Steven Koonin aan Nederland terug: klimaatkritiek uit onverdachte hoek verscheen eerst op Stichting Climate Intelligence Clintel.

Translate »