Wij Allen Per Persoon In Eenheid

St. Climate Intelligence

Klimaatwaakhond

Over

Stichting Climate Intelligence (CLINTEL) is een onafhankelijke stichting die objectief bericht over klimaatverandering en klimaatbeleid en die stem van de rede wil zijn in het vaak oververhitte klimaatdebat. CLINTEL is in 2019 opgericht door emeritus-hoogleraar geofysica Guus Berkhout en wetenschapsjournalist Marcel Crok. Belangrijkste doelstelling van CLINTEL is het genereren van kennis over en inzicht in de omvang, aard, oorzaken en gevolgen van klimaatverandering en het klimaatbeleid dat hierop betrekking heeft. Ook wil CLINTEL deelnemen aan debatten over klimaatwetenschap en -beleid, alsmede aan besluitvormingsprocessen dienaangaande.

Hiertoe:

 • Probeert de stichting helder en transparant te communiceren naar het brede publiek wat er aan feiten beschikbaar is over klimaatverandering en klimaatbeleid en ook waar feiten overgaan in aannames en voorspellingen.
 • Voert en stimuleert de stichting een publiek debat hierover en voert zij onderzoeksjournalistiek werk uit op dit terrein.
 • Wil de stichting fungeren als een internationale ontmoetingsplaats voor wetenschappers met verschillende visies over klimaatverandering en klimaatbeleid.
 • Gaat de stichting ook zelf wetenschappelijk onderzoek op het gebied van klimaatverandering en klimaatbeleid doen dan wel financieren.
 • Neemt de stichting deel aan besluitvormingsprocedures betreffende het klimaat, klimaatcommunicatie en klimaatbeleid, met name wet- en regelgevingsprocessen, maar eventueel ook juridische procedures over klimaatbeleid van overheden, ondernemingen of andere partijen.

CLINTEL wil de rol van ‘klimaatwaakhond’ op zich nemen, zowel op het gebied van de klimaatwetenschap als het klimaatbeleid.

De stichting streeft naar zo min mogelijk overheadkosten waardoor bijna alle de middelen besteed kunnen worden aan onderzoeksjournalistiek, wetenschappelijk onderzoek en publieksvoorlichting. CLINTEL gaat werken aan een uitgebreid landelijk netwerk van “vrienden” en “ambassadeurs”. Daartoe zullen overal in het land bijeenkomsten (CLINTEL Kamers) georganiseerd gaan worden. CLINTEL heeft tevens een jongerenorganisatie, Young CLINTEL.

Stichting Climate Intelligence Clintel Stichting Climate Intelligence Clintel

 • Nieuwsbrief vrijdag 29 april 2022
  by Office CLINTEL on mei 5, 2022 at 2:51 pm

  © Stichting Clintel / vrijdag 29 april 2022 Mijlpaal: duizendste ondertekenaar van de World Climate Declaration Deze week heeft CLINTEL een mooie mijlpaal bereikt: de duizendste ondertekenaar van de World Climate Declaration is een feit. Drie jaar geleden hebben Guus Berkhout en Marcel Crok CLINTEL opgericht. In het najaar van 2019 [...] Het bericht Nieuwsbrief vrijdag 29 april 2022 verscheen eerst op Stichting Climate Intelligence Clintel.

 • Clintel Kamer: Energie Debat Roosendaal
  by Office CLINTEL on april 29, 2022 at 4:28 pm

  Voor het eerst in Roosendaal: een energiedebat in een luxe bioscoopzaal op woensdag 11 mei a.s. van 19:30 tot 22:30. Nu de coronamaatregelen hopelijk voorlopig verleden tijd zijn, opnieuw een poging om in het kader van overheidsplannen een open debat te organiseren over de energietransitie. Het gaat deze avond niet zozeer over [...] Het bericht Clintel Kamer: Energie Debat Roosendaal verscheen eerst op Stichting Climate Intelligence Clintel.

 • CLINTEL verwelkomt de duizendste ondertekenaar
  by Office CLINTEL on april 28, 2022 at 8:45 am

  Door Guus Berkhout, president van CLINTEL De afgelopen 150 jaar hebben laten zien dat betaalbare en betrouwbare energie essentieel is voor het produceren van basisbehoeften voor iedereen, zoals voedsel, gezondheid, sanitaire voorzieningen, huisvesting, elektriciteit en onderwijs. De afgelopen 150 jaar laten ook zien dat meer CO2 gunstig is voor de natuur, het vergroenen [...] Het bericht CLINTEL verwelkomt de duizendste ondertekenaar verscheen eerst op Stichting Climate Intelligence Clintel.

 • Nee, Clintel beeldt windmolens niet “structureel” te groot af
  by Marcel Crok on april 25, 2022 at 10:07 pm

  Zoals we eerder aantoonden (hier en hier) deed KRO-NCRV programma Pointer in haar ijver om Clintel en RES in Beeld zwart te maken aan 'liegen en bedriegen'. Drie tweets die niets met discussies over windmolens te maken hadden (maar met kerkbezoek en het sinterklaasjournaal) werden gebruikt als 'bewijs' tegen de website RES in [...] Het bericht Nee, Clintel beeldt windmolens niet “structureel” te groot af verscheen eerst op Stichting Climate Intelligence Clintel.

 • Shell laat ‘gevaarlijke klimaatverandering’ onweersproken
  by Lucas Bergkamp on april 20, 2022 at 10:30 am

  ‘‘Klimaatcrisis’ is geen wetenschappelijk begrip maar een politieke slogan’ In de ‘klimaatzaak van de eeuw’ diende Shell onlangs zijn bezwaren in tegen het ‘dappere’ vonnis van de rechtbank Den Haag. Shell ging vorig jaar in beroep tegen de uitspraak waarbij de rechter het wereldwijde klimaatbeleid van de groep overdroeg aan Milieudefensie. Ook de [...] Het bericht Shell laat ‘gevaarlijke klimaatverandering’ onweersproken verscheen eerst op Stichting Climate Intelligence Clintel.