Wij Allen Per Persoon In Eenheid

Voedsel Anders

Voor een beter landbouwbeleid

Over

Wij zijn meer dan 2500 actieve burgers, al dan niet aangesloten bij een organisatie, waaronder boeren, vissers, studenten, permaculturisten, stadslandbouwers, kunstenaars, natuurliefhebbers, onderzoekers, activisten, denkers en doeners, kokers en eters. Ook jij bent van harte welkom.

Het Voedsel Anders netwerk is in 2012 gestart om de beweging te versterken van mensen in Nederland en Vlaanderen die een ander systeem van voedsel en landbouw willen. Onze kernbegrippen zijn: eerlijke prijzen voor de producent, gezond en lekker eten, samenwerken met de natuur, beperken van de macht en invloed van de grote agrochemische bedrijven, korte ketens, rechtvaardige handel, toegang tot grond en zeggenschap van producent en burger over het voedsel. Dit vinden vele organisaties met ons, en die ondertekenden daarom het Voedsel Anders manifest. Je vindt hun logo’s onderaan deze pagina.

In het voorjaar van 2014 kwamen wij in groten getale bijeen op de eerste Voedsel Anders conferentie aan de Universiteit van Wageningen. In 2015 organiseerden we de Bodem Anders-bijeenkomst. In februari 2016 vond de tweede Voedsel Anders conferentie plaats en in 2018 trok de Voedselkaravaan door heel Nederland. In 2020 wilden we met vele anderen wederom een grote conferentie organiseren. Daar stonden al 80 workshops voor klaar. Maar door Corona werd dit uiteindelijk, onder de noemer VA2020, een heel bijzonder samengesteld programma van online bijeenkomsten en fysieke excursies door het hele land.

In België is Voedsel Anders Vlaanderen heel actief.

 • Food Film Fest 2023
  by Yanina Willet on oktober 11, 2023 at 4:54 pm

  Dit jaar is er weer het Food.Film.Festival met vertoningen over heel Nederland. Met een interessante, prikkelende waaier aan films, willen we zo veel mogelijk burgers inspireren over hoe voedsel anders kan. Vorig jaar vertoonden zo meer dan tachtig lokale initiatieven een door ons geselecteerde film. In een voor- of nabespreking gingen ze met hun publiek in gesprek.  Food.Film.Fest. gaat in 2023 net als vorig jaar door van 10 november tot en met 10 december. Maak jij deel uit van dit grootse festival?

 • Een mycelium van voedselbewegingen kwam samen tijdens de Netwerkbijeenkomst van Voedsel Anders
  by Yanina Willet on juni 2, 2023 at 2:50 pm

  Sinds de eerste grote conferentie van VA in 2012 is er heel veel veranderd. Toen moesten we nog bewijzen dat een ander voedselsysteem nodig was.  Nu staan we op het punt een grote draai te maken in de omgang met de wereld onder onze voeten. Er zijn veel grote en kleinere, landelijke en regionale bewegingen bezig om dat voedselsysteem daadwerkelijk te veranderen. Ze zijn georganiseerd en ze bestaan uit boeren, burgers, NGO’s  en wetenschappers. Iedereen in die netwerken heeft iets te doen met voedsel in verschillende rollen (push, build, grow, break) en we hebben elkaar ook nodig.

 • Voedsel Anders Netwerkbijeenkomst 26 mei 2023
  by Yanina Willet on april 3, 2023 at 11:54 am

  Voedsel Anders blijft bezig met het vastknopen van alle losse eindjes in het Voedsel netwerk. Zo komen we op 26 mei weer samen bij de Voedsel Anders Netwerkbijeenkomst om ons gezamenlijke vizier scherp te houden en om met elkaar te ontdekken waar we meer moeten aanjagen, verbinden en zichtbaar maken om als beweging de volgende stappen te kunnen zetten. Kom jij ook?

 • Wat is het verhaal achter de nieuwe GGO’s?
  by Yanina Willet on januari 20, 2023 at 2:08 pm

  Genetisch gemodificeerde organismen (GGO’s, in het Engels GMO’s) zijn al lange tijd een onderwerp van fel maatschappelijk debat. In de EU zijn GGO’s vooralsnog gereguleerd. Er zijn procedures voor veilig gebruik en risk assessment, en het is verplicht om alle producten waar genetische modificatie aan te pas is gekomen te labellen. Nu is er de discussie over GGO’s weer open gegooid bij de Europese Comissie en pleiten partijen voor deregulering van nieuwe technieken om genetische modificaties aan te brengen in voedselgewassen. Waar gaat deze discussie eigenlijk over en wat staat er op het spel?

 • Food.Film.Fest 2022 als weefsel dat de Voedsel Anders beweging verbindt
  by Yanina Willet on december 20, 2022 at 4:25 pm

  Door heel Nederland zijn er meer dan 45 filmvertoningen geweest tijdens het Food.Film.Fest van Voedsel Anders, en in Vlaanderen ook nog eens meer dan 85. minstens 1000 mensen kwamen samen en keken, spraken en aten mee. Van kleine intieme vertoningen bij groepjes buurtbewoners of CSA's tot grotere vertoningen in filmhuizen, van stedelijke omgeving tot platteland, verspreidde het Food.Film.Fest optimistische verhalen over hoe het voedselsysteem anders moet en anders kan!

Translate »