In alle somberheid zijn er de afgelopen periode ook lichtpuntjes. De afgelopen tijd is de vraag naar duurzamere en gezondere producten en bezoeken aan de lokale boer flink toegenomen. Consumenten willen weten waar het voedsel vandaan komt. Daarbij hoort ook de trend om duurzamer te telen en meer zelfvoorzienend te worden. Maar ook om ondernemers te steunen in deze crisis zoeken veel mensen naar voedsel van dichtbij. Nieuwe nationale en regionale initiatieven om de verbindingen tussen boer en burger te versterken schieten als paddenstoelen uit de grond. Lokaal eten neemt een vlucht!
De coronacrisis leert dat de voedselketen te ver is geglobaliseerd. De gewenste vorming van korte ketens komt hierdoor in een stroomversnelling. Opeens groeit het besef van wat in de wereld om ons heen gebeurt. Internationale en lokale ketens zorgen samen voor een robuust voedselsysteem. Overschakelen op een duurzaam voedselsysteem heeft een positieve werking op het milieu, de volksgezondheid en de maatschappij. Het levert economische voordelen op en zorgt ervoor dat we met het herstel van de huidige crisis een duurzame weg inslaan. Korte keten zit in de lift!